Cu multe decenii în urmă, celebrul artist italian Domenico Modugno compunea și lansa șlagărul ”Volare”, care se cîntă și azi cu același succes ca atunci, analogia între ”a zbura” și ”a cînta” fiind cuceritoare. Mutîndu-ne în Moldova noastră, la Tîrgu-Neamț, descoperim un remarcabil festival internațional, ”Volare”: chiar așa, ce e mai frumos decît să oferi unui copil șansa de a zbura, metaforic vorbind, către culmile înalte ale artei interpretative? Sigur, înzestrările și pregătirea diferă, unii se înalță ca vulturii și ating cerul, alții sînt porumbei sau vrăbiuțe, dar tot ce contează este că există asemenea manifestări puternice, bine organizate, adevărate rampe de lansare pentru vocile de mâine. Asociația culturală ”Star” din Piatra-Neamț a ”convocat” la a V-a ediție zeci de concurenți, de la 6 la 18 ani, din Italia, Rusia, Republica Moldova, Bulgaria, Belarus, Ucraina și România, structurați pe 5 categorii de vîrstă. Din juriu, alături de invitați de peste hotare, au făcut parte Viorel Gavrilă, Viorela Filip și Cristian Alivej, aceștia însă doar pentru secțiunea de Interpretare, fiindcă a existat și un concurs de Creație (e foarte bine, copiii au nevoie e melodii noi și atractive, pentru a nu face apel doar la cîntece străine, cum se petrec lucrurile la concursurile televizate, care, ca și cele pentru adulți, ne propun doar imitatori!).
Trofeul suprem de la Creație a revenit melodiei ”Visul ca un înger”, muzică și versuri Viorela Filip; am scris ”suprem”, fiindcă s-au mai acordat două Trofee – Creație pentru copii (”La dentist”, muzică și text Mirela Bulete) și pentru adolescenți (”First love”, muzică și text Sergiu Rudichi). La Interpretare, Marele Premiu a plecat la Cluj-Napoca, în bagajele lui Rareș Mariș, 14 ani, în timp ce trofeele pe secțiuni au fost cîștigate de Sabrina Aniculăesei, Roman (6-8 ani), Izabela Ciudin, Piatra-Neamț (9-10), Rodion Mezhevici, Rusia (10-11), Paula Ilie, Piatra-Neamț (12-14 ani), Alina Beleasova, Belarus (15-18 ani). Între semnatarii celor 7 lucrări distinse cu premiul I la Creație întîlnim nume cunoscute în această mirifică lume a muzicii ușoare pentru copii și adolescenți, cum ar fi Viorela Filip, Cristian Alivej, Marcel Iorga, Claudiu Bulete, Aurel Petru Toma. Pentru a vă da seama de amploarea acestei manifestări excepționale subliniem că doar cu premiul I de Interpretare, la cele 5 categorii de vîrstă, au fost recompensați 20 de soliști – ne pare tare rău că nu putem transcrie numele tuturor (nu mai vorbim de ceilalți laureați), dar îi așteptăm cu noi performanțe, inclusiv internaționale, ca aici, pentru a ne ocupa de fiecare dintre ei! Atractivitatea spectacolelor a fost sporită de ilustrațiile coregrafice asigurate de trupe din Piatra-Neamț, Cluj-Napoca, nemaivorbind de ”The Stars”, formație alcătuită din copii din Tîrgu-Neamț aflați sub tutela Asociației culturale ”Star”, organizatoarea mai mult decît merituoasă a evenimentului. Ca de obicei, organizatorii i-au luat pe copii în tot felul de excursii nemaipomenite (la Casa memorială Ion Creangă, la rezervația de zimbri, la Mînăstirea Neamț, la Cetatea Neamțului), oferindu-le și o seară la discotecă, unde participanții s-au înfruptat pe săturate din cele 5 torturi, simbolizînd edițiile de pînă acum ale festivalului ”Volare”.
Dar nici nu s-a încheiat bine acest festival, că organizatorii au profitat de ”încălzirea” atît de reușită și ne-au invitat, la Galleria Mall din Piatra-Neamț, la a IV-a ediție a unei manifestări deschise talentelor din România și Republica Moldova, ”Ziua Zîmbetului de copil”, ocazionată de ”Ziua mondială a zîmbetului” (uite că am aflat că există și așa ceva!). Trofeul festivalului a revenit Laurei Macoviciuc, 17 ani, din Botoșani, celelalte distincții la categoria 6-9 ani fiind denumite inspirat, în ordine, ”Trofeul mini star”, ”Trofeul smile star” și ”Premiul mini star” (18 laureați!). La 10-13 ani s-au înmînat ”Trofeul junior star”, ”Trofeul smile star” și ”Premiul junior star”, fiind ”doar” 9 laureați (în ce ne privește apreciem din toată inima această generozitate, încurajarea fiind cea mai importantă la nivelul speranțelor cîntecului), iar la 14-17 ani au plecat acasă cu ”Trofeul young star”și cu ”Trofeul smile star” (n-ar fi rău însă să încercăm să denumim și în limba română premiile, inspirîndu-ne eventual din scrierile lui Ion Creangă!) 5 concurenți. A existat, ceea ce nu se prea întîmplă în alte părți, și o competiție deschisă grupurilor, în care s-au conferit două Trofee duetelor alcătuite din Laura Macoviciuc (Botoșani) și Andrei Cîșlariu (Dorohoi), respectiv Emilia Mihuț și Theodor Giurcanu (Iași). În seara de gală, Inga Lupu (Rep. Moldova), membră a juriului, a interpretat o arie de operă (s-ar impune ca pe viitor să fie invitați în jurii profesioniști din aria muzicii ușoare…), la ambele festivaluri recenzate aici impunîndu-se, prin farmec și spontaneitate, în postură de prezentatoare, Viorela Stoian, una din cele mai titrate soliste ale generației sale, cu zeci de premii internaționale la activ (normal că n-a mai concurat, cucerea toate trofeele!); ea a fost secondată de experimentatul Victor Mihalache.
Octavian URSULESCU